Maak kennis met onze afdeling binnenwerkmontage!

Maak kennis

Maak kennis met onze afdeling binnenwerkmontage!

Tim Daamen, allround hoofdmonteur en mentor op deze afdeling vertelt jullie graag meer over de werkzaamheden en sfeer binnen de afdeling Binnenwerkmontage bij Royal SMIT.

hero-image

Kun je jezelf even voorstellen?

Tim Daamen, Allround Hoofdmonteur / mentor op de afdeling Binnenwerkmontage

Ik ben Tim Daamen, en ben in 2005 begonnen als monteur op de afdeling Blikverwerking. Destijds als uitzendkracht binnengekomen. In 2006 moest ik er tijdelijk uit vanwege reorganisatie, maar een aantal maanden daarna werd ik teruggevraagd. Sindsdien ben ik gebleven. Ik heb een opleiding als elektricien en voordat ik bij SMIT begon, heb ik binnen de woningbouw gewerkt.

Wat doe je in jouw functie?

In mijn functie ben ik veel op de vloer aanwezig. Daar begeleid ik mensen in hun werk. Nieuwe mensen maak ik wegwijs binnen de afdeling, ik geef uitleg, ben een soort vraagbaak. Als de productie het toelaat, geef ik ook training om de vaardigheden van medewerkers te vergroten. Ik train hen dan bijvoorbeeld op een onderdeel “schakelaars.” Ik hou in de gaten dat de flow er wel in blijft, binnen de productie. Daarnaast werk ik ook mee met de jongens als het zo uitkomt.

Wat vind je het leukst aan je werk?

De variatie die er in mijn werk zit vind ik het leukste. Geen transformator is hetzelfde. Ze zijn complex om te bouwen. Je hebt er kennis voor nodig die je nergens anders op kunt doen.  Als je een binnenwerk gaat assembleren, moet je bijvoorbeeld een gevoel krijgen voor de spanningsafstanden. Je moet weten wanneer je zaken op een technische tekening nog eens extra controleert, wat kritische punten op een tekening zijn. Verder werken wij aan het binnenwerk van een trafo, het elektrische gedeelte.

In mijn rol moet ik ook gevoel voor mensen hebben. Mensen motiveren, activeren soms, of hen dingen bijleren. Ik doe dat door interactief met de mensen om te gaan. Ik wil hen niet alleen maar vertellen hoe iets moet, maar het hen ook zelf laten doen.

Wat het werken bij SMIT ook leuk maakt, zijn de cursussen en opleidingen die ik mocht doen. Zo ben ik gekomen waar ik nu ben. Ik heb externe trainingen en interne cursussen mogen volgen. Ik wil graag heel veel energie in mensen steken, zolang die energie er ook weer uitkomt.  Ik zeg altijd: “energie erin is energie eruit”.

Als laatste vind ik het leuk dat je hier blijft leren in je functie. We doen hier alles samen, niemand kan het alleen. Als een collega vraagt of je diegene wil helpen en je doet dat, leer je daar ook weer nieuwe dingen door. Dat kan iets nieuws zijn op het gebied van techniek, of over de samenstelling van isolatiemateriaal. We gebruiken bijvoorbeeld soms isolatiemateriaal dat is gemaakt van spijkerbroeken, wist je dat?

Wat heb je nodig om jouw functie goed uit te kunnen voeren?

Wat je buiten specifieke kennis nodig hebt, is in de eerste plaats eerlijkheid. Stel, je laat een boutje vallen in het binnenwerk en zegt daar niks van. Dan werken er mensen aan dat binnenwerk, daarna gaat het in de tank. De tank wordt afgevuld met olie. Daarna wordt de trafo verder opgebouwd en getest in het HSL. Dan blijkt die test niet goed te gaan en moet alles weer worden teruggedraaid. Dat is een enorme schadepost. We willen dus graag dat mensen eerlijk vertellen dat ze iets in het binnenwerk hebben laten vallen, zodat we dat nog op tijd kunnen herstellen. Het bouwen van een transformator is een heel complex proces, iedereen heeft andere vaardigheden die je als mens niet allemaal in je kunt hebben. Daarom hebben we elkaar nodig en doen we het echt samen binnen SMIT. Samenwerken is dus ook heel belangrijk, dat moet je ook kunnen. Je werkt bij ons in een team, niet zozeer alleen maar in een groep. Daar zit verschil in. En natuurlijk moet iemand technisch en nauwkeurig zijn. Maar iemand moet ook vooral een goede mindset hebben. Dan kom je er wel.

Waarom vind je het leuk om bij Royal SMIT te werken, wat maakt SMIT een unieke werkgever?

Hier is heel veel variatie in je werk. We doen alles samen en er is een grote saamhorigheid. Niet alleen binnen de afdeling maar ook tussen de afdelingen zelf. Je krijgt hier de ruimte en mogelijkheid om alles te leren. Je mag hier stap voor stap groeien. Natuurlijk zijn de arbeidsvoorwaarden ook heel goed. Maar het belangrijkste is toch de behulpzame collega’s en het vertrouwen dat er in je wordt gesteld. Mensen werken hier hand in hand. Als allround hoofdmonteur word je ook overal bij betrokken. Maar er zijn hier ook volop doorgroei mogelijkheden. Zo ben ik zelf begonnen op de blikverwerking, toen de kastenmakerij, (huidige afdeling Voormontage) en daarna weer terug naar de blikverwerking. Maar ik werd ook wel eens uitgeleend aan de Eindmontage, Spoelenbouw of Wikkelarij. Daardoor krijg je het hele proces te zien en ook dat is weer extra leerzaam.

Kun je iets vertellen over je team? Hoe worden mensen opgeleid binnen Royal SMIT?

We hebben hele diverse mensen in onze teams, uit allerlei culturen. Elk individu brengt daardoor ook iets unieks mee. Maar alles loopt heel gesmeerd binnen ons team. Daardoor kan ik me soms ook richten op andere dingen. Bijvoorbeeld een project oppakken met Engineering, het beoordelen van QCP’s (Quality Check Points) enzovoorts.

De opleiding binnen SMIT is echt ‘on the job.’ Natuurlijk heb je een basis nodig van interesse in techniek en is het extra fijn als je een technische opleiding hebt. Maar opgeleid worden gebeurt tijdens het werk. Dan kun je fouten maken, dat beseffen wij ons, en dat mag dan ook. Vaak trekken we lering uit een fout die gemaakt is, door dat in te brengen in een training. Zo kunnen we er allemaal van leren!

Ben je benieuwd wat jij voor SMIT kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze vacaturepagina

Vacatures
Tim Daamen

Allround Hoofdmonteur & mentor binnenwerkmontage

Tim Daamen

Allround Hoofdmonteur & mentor binnenwerkmontage